11 czerwca podczas Święta Gminy Alwernia odbyły się warsztaty „Śląskie podróże kulinarne” z Remigiuszem Rączką – znanym i lubianym kucharzem, propagatorem kuchni śląskiej i restauratorem. Pan Remigiusz prowadzi telewizyjny program kulinarny pt. „Rączka gotuje”. Jest również autorem  książek „Zasmakuj w  Sienkiewiczu”, „Rączka gotuje na beztydziyń i świynta”.

Znany kucharz swoje kulinarne zdolności prezentował podczas Festiwalu Smaków Gminy Alwernia. Każdy mógł spróbować przygotowanego przez niego tortu z krupnioka i szpinaku z sosem czosnkowym.  W warsztatach, które prowadził pan Remigiusz wzięły udział panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Alwernia.

W trakcie warsztatów opowiadał zabawne żarty i anegdoty oraz dzielił się cennymi poradami kulinarnymi dotyczącymi zwłaszcza kuchni śląskiej. Podczas wizyty Remigiusza Rączki w Alwerni każdy mógł zamienić z nim kilka słów, poprosić o autograf i wspólną fotografię.

Spotkanie z tym znanym kucharzem było niezapomnianym wydarzeniem dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni śląskiej.

Warsztaty odbyły się w ramach projektu „Biblioteczne podróże małe i duże” dofinansowanego przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury oraz Gminę Alwernia.