MGBP w Alwerni gościła w czwartek, 10 maja 2018 r. znanego krytyka kulinarnego, dziennikarza, podróżnika, publicystę oraz pisarza Roberta Makłowicza. Organizatorami spotkania byli: Miejsko Gminna Biblioteka Publiczna i Stowarzyszenie „Seniorzy Alwerni”.
Robert Makłowicz jest doskonałym mistrzem słowa i gawędziarzem, który z powodzeniem łączy kulturę i historię z miłością do gotowania. Od lat prezentuje potrawy i zwyczaje kultur z całego świata. W charakterystycznym dla siebie żartobliwym stylu przekonywał, że kuchnia to historia pokoleń, które przez lata wypracowały swoje własne przepisy kulinarne, czyli kuchnia narodowa to nic innego jak tylko zbiór kuchni regionalnych. Ekspert kulinarny często nawiązywał do specyfiki potraw serwowanych w różnych zakątkach Europy: Czechach, Słowacji, Francji czy Chorwacji podkreślając, że poznawanie innych kultur kształci i wzbogaca. Nie zabrakło również pytań publiczności wśród których pojawiły się te związane z przepisami kulinarnymi jak i z życiem osobistym.
Robert Makłowicz oczarował wszystkich swoją bogatą wiedzą historyczną i kulinarną, rozbudził wielką ciekawość świata i apetyt na eksperymentowanie przy poszukiwaniu nowych smaków w kuchni. Pogodny, z niebanalnym dowcipem świetnie bawił licznie zgromadzoną i zachwyconą jego osobą publiczność.
Spotkanie odbyło się w ramach Dyskusyjnego Klubu Książki, dofinansowane ze środków Instytutu Książki.