W piątkowy wieczór, 15 listopada br. gościliśmy wyjątkowego gościa, kucharza, restauratora, nauczyciela Remigiusza Rączkę. Znany jest on z programów telewizyjnych: „Rączka gotuje” oraz „Klasztorne smaki”. Swoje kulinarne tajniki opisuje w książkach z cyklu „Rączka gotuje na beztydziyń i świynta” i „Zasmakuj w Sienkiewiczu.”

Lubiany i popularny kucharz jest również doskonałym gawędziarzem. Przez ponad 2 godziny opowiadał o miłości do gotowania i do Śląska z którego pochodzi. Uczestnicy spotkania poznali nie tylko jego śląskie korzenie ale też drogę do sukcesu. Wspomnienia przeplatane były zabawnymi żartami oraz anegdotami z życia osobistego i zawodowego. Zachęcał do robienia domowych kompotów, korzystania z własnych warzyw i owoców, zrezygnowania z glutaminianu sodu oraz pośpiechu, bo to daje gwarancje smaku, zdrowia i długowieczności.

Spotkanie z tym znanym i lubianym kucharzem było niezapomnianym wydarzeniem dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni śląskiej i gotowania.

Organizatorami spotkania byli: Centrum Usług Społecznych i Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna im. Janiny Rogalskiej w Alwerni.

WYKŁAD REMIGIUSZA RĄCZKI ZORGANIZOWANY ZOSTAŁ W RAMACH BEZPŁATNYCH USŁUG SPOŁECZNYCH DLA MIESZKAŃCÓW GMINY ALWERNIA.